آیا مهاجران کانادا نقشی در بهبود اقتصاد آن دارند؟
مدتی است که تمام جهان درگیر بیماری همه گیر ویروس کرونا شده و با آن دست و پنجه نرم میکند. شیوع این بیماری تاثیرات مخرب زیادی را بر اقتصاد جهان گذاشته و طبق اعلام صندوق بینالمللی پول، اقتصاد جهان پس از پشت سر گذاشتن رکود بزرگ در سال 2008، بدترین رکود را تجربه میکند.
مدتی پیش کانادا اعلام کرد که در نظر دارد تا سال ۲۰۲۲ یک میلیون نفر مهاجر جدید را بپذیرند و برنامه ریزی مفصلی را برای این موضوع، تدارک دیده است. اما در شرایط کنونی این سوال پیش میآید که آیا برنامه ریزی کانادا برای پذیرش مهاجران تغییر خواهد یافت یا خیر؟
با توجه به کاهش چشمگیر رونق اقتصاد جهانی، دولت کانادا در نظر دارد که بعد از عبور از بحران کرونا، برنامه های مهاجرتی خود را ادامه داده و از سرگیرد و هم اینک نیز برنامه هایی را در نظر دارد تا بعد از اتمام کرونا، برای مهاجران اجرا نماید. به همین دلیل میتوان به نقش اساسی و پررنگ مهاجران در بهبود اقتصاد کانادا اشاره کرد و باید امیدوار بود که بعد از کرونا، تنها راه حل بهبود اقتصاد کانادا، مهاجران آن هستند.
بایستی این موضوع را در نظر گرفت که طبعا شرایط فعلی تاثیر اندکی بر کل شرایط خواهد گذاشت و کانادا و دیگر کشورهای جهان هرگز تصور نمیکرد که جهان با یک چنین فاجعه عظیمی مواجه شود .
تصمیم کانادا برای پذیرش مهاجران جدید چیست؟
دولت کانادا با توجه به شیوع کرونا و تاثیر مخربی که در تمام زمینه ها بر جای گذاشته، در نظر دارد که برنامه پذیرش مهاجران را با شرایط فعلی تطبیق دهد و متناسب با آن پیش رود. ولی این موضوع بدین معنا نیست که پس از عبور از کرونا، میزان پذیرش مهاجران جدید در کانادا کاهش یابد.
کانادا نیز همچون دیگر کشورها دچار وقفه در اقتصاد شده است و در شرایط پیش رو و برای رشد و رونق اقتصادی خود بیش از هر زمان دیگری به مهاجران جدید نیاز دارد، زیرا یکی از کشورهایی است که نرخ زاد و ولد در آن بسیار پایین بوده و با توجه به افزایش تعداد بازنشتگان، نمیتواند بازارکار خود را از طریق نیروی کار داخلی تامین نماید و نیاز مبرم به نیروی کار خارجی و مهاجران جدید دارد تا بتواند برنامه های اقتصادی خود را گسترش دهد.
نقش مهاجران در اقتصاد کانادا
مطابق پژوهش های انجام شده و اطلاعات دقیق آماری حاصل از آن، اثبات شده که عامل اصلی رشد جمعیت کانادا از دهه ۱۹۹۰ تاکنون از طریق مهاجران آن بوده و این شرایط تا سال ۲۰۳۰ نیز به همین منوال خواهد بود.
هرم جمعیتی کانادا به دلیل پیری زیاد و همچنین میزان تولد کم، رو به کاهش است. به همین دلیل میخواهد آن را از طریق جذب مهاجر خارجی جدید جبران نماید، زیرا آنچه که موجب رونق و شکوفایی اقتصاد یک کشور میشود، رشد جمعیت جوان و نیروی کار آن است. کانادا نمیتواند به راحتی بر روی نیروی کار فعلی داخلی خود تمرکز کند، به همین دلیل اقدام به جذب مهاجر جدید میکند، زیرا به نیروی کار جوان و فعال برای گردش چرخ های اقتصادی خود نیازمند است.
از آنجایی که نقش مهاجران در اقتصاد کانادا همواره پررنگ و موثر بوده است، بنابراین به هیچ عنوان نباید تصور کرد که بحران کرونا ممکن است سیاستهای مهاجرپذیری کانادا را تحت تاثیر قرار دهد. زیرا مهاجران جدید میتوانند نیروی کار کافی برای مشاغل فعلی را تامین کنند و همچنین افق ها و دیدگاههای اقتصادی جدیدی دارند که میتواند بسیار تاثیر گذار باشد و موضوع مهم تر اینکه مهاجران با خود سرمایه های بسیار زیادی را به کانادا وارد میکنند که نه تنها باعث تقویت فعالیتهای اقتصادی فعلی میشود بلکه راه را بر ایجاد و توسعه ی مشاغل جدید هموار میکند.
اگر کانادا نرخ پذیرش مهاجر خود را کاهش دهد، یعنی در عمل، پتانسیل رشد اقتصادی خود را محدود کرده است که در طولانی مدت با مشکلات بزرگتری روبرو خواهد شد و عواقب این کار برای کانادا بسیار گران خواهد بود .
وضعیت اقتصاد کانادا
تا قبل از وقوع ویروس کرونا، هیچ خللی بر اقتصاد کانادا وارد نبوده و در بهترین حالت قرار داشت و نرخ بیکاری آن بسیار پایین بود. در سال 2008 نیز یک بحران مالی بزرگ روی داد که منجر به کاهش برنامه های کلان مهاجرپذیری کانادا نشد و مرور زمان نشان داد که اقدام کانادا مبنی بر گسترش مهاجرپذیری، یک تصمیم منطقی بوده و نقش موثری بر فعالیت های اقتصادی آن ایفا کرده است.
بنابراین با توجه به شکوفایی اقتصادی کانادا قبل از شیوع ویروس کرونا، میتوان اعلام داشت که اقتصاد کانادا دچار رکود و شکست نخواهد شد.
تنها مشکل پیش روی کانادا، کمبود نیروی کار آن است که با تمهیداتی مبنی بر جذب مهاجر خارجی آن را به خوبی پوشش داده و برنامه های دقیقی را برای آن در نظر دارد که به نفع نیروی کار متولد کانادا و نیروی کار مهاجر است.
نقش دانشجویان بین المللی در کانادا
گزارشاتی که دولت فدرال در خصوص دانشجویان بین المللی ارائه میدهد نشان میدهد که کانادا هر ساله پذیرای بیش از ۶۰۰ هزار دانشجوی بین المللی میباشد و این افراد با حضور در کانادا، ۲۲ میلیارد دلار به اقتصاد کانادا کمک میکنند که این مبلغ قابلیت پشتیبانی از ۲۰۰ هزار شغل کانادایی را دارد و این بدان معناست که سیاست پذیرش دانشجویان بین المللی کانادا کاهش نخواهد یافت.
فراموش نکنید همواره می توانید برای دریافت مشاوره تخصصی و رایگان در مورد مهاجرت و تحصیل در کانادا با تیم ما در ایران، بریتانیا یا کانادا تماس بگیرید و یا فرم درخواست مشاوره ارسال نمایید.
گروه مهاجرتی کوشا
تورنتو-انتاریو-کانادا
سپتامبر ۲۰۲۰